47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Tamburaški kolorit Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe vraća se u Osijek i Našice 

POZIVNICA

 

S ponosom najavljujemo 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, manifestaciju koja već više od šest desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske, a i šire. Ovogodišnje izdanje festivala bit će posebno svečano, ne samo zbog njegovanja i promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala, a čije je glazbeno nasljeđe ostavilo neizbrisiv trag u povijesti tamburaške glazbene baštine.

Cilj MFUTG-a nije samo očuvanje tamburaške glazbene baštine, već je i poticanje novih generacija glazbenika te širenje svijesti o važnosti tamburaške glazbe koja je neizostavni dio hrvatskog identiteta. Kroz susrete skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, pedagoga i mladih glazbenika, festival postaje platforma za razmjenu znanja, iskustava i tamburaškoga umijeća te afirmiranja umjetničke tamburaške glazbe.

Dvadeset i tri orkestra iz različitih dijelova Lijepe Naše predstavit će svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe, a međunarodnu notu dodat će gosti iz Slovenije i Srbije. Tako će preko 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi predstaviti svoje umijeće muziciranja tijekom četverodnevnog festivala koji će se održati na nekoliko lokacija:

23. i 24. svibnja od 20 sati u Arheološkom muzeju Osijek,

25. svibnja od 18 sati u dvorcu Pejačević (Zavičajnom muzeju Našice),

dok će se svečana završnica održati u

Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 26. svibnja s početkom u 18 sati.

Ulaz je na sve programe Festivala slobodan za sve zainteresirane, jer je cilj, podjednako, približiti tamburašku glazbu što većem broju ljudi. Ovo je prilika za sve ljubitelje tamburaške glazbe da se pridruže i uživaju tijekom četiri dana vrhunske glazbe, tradicije i zajedništva.