Subotički tamburaški orkestar

SUBOTIČKI TAMBURAŠKI ORKESTAR
SUBOTICA – SRBIJA

subotica

Članovi

Goran Ivković, Maja Mačković, Maritna Vujković Lamić, Dijana Kiš, Marko Nimčević, Stipan Jaramazović, Željka Perušić, Jelena Jaramazović, Ivan Jaramazović, Marko Babičković, Marko Pastva, Željko Cvijin, Josip Ivković, Boris Udovčić, Vladimir Vuković, Bojan Bukvić, Milan Pridraški, Kristijan Vuković, Danijela Romić, Ivana Francišković, Nikola Teskera, Ivan Temunović, Antun Nađkanas, Bojan Temunović, Marinko Jaramazović, Nedić, Marko Ivanković Radak, Darko Tumbas Loketić, Ante Crnković, Marijana Marki – dirigent.

Dirigent

marijana_marki

Marijana Marki

ZAKORAČILI U SVIJET

Sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća jedna grupa zaljubljenika u tamburu razmišlja o tome da ponovo osnuje veliki orkestar od 20-ak i više članova koji su iskusni svirači da bi nastavili s razvojem na onom mjestu gde se prije toga stalo. Tako je 1976. nastao Subotički tamburaški orkestar koji je u početku brojao oko 20 članova. Od tog doba do danas orkestar je svake godine učesnik na Festivalu orkestara u Rumi gdje je pobjeđivao više od trideset puta, trostruki je pobjednik na jugoslavenskom festivalu tamburaške glazbe koji se održavao u Osijeku, nosilac je takozvanog amaterskog oskara, tj. nagrade Koste Abraševića koju je osvojio na jugoslavenskoj smotri amaterskog stvaralaštva u Valjevu.

Od svog osnivanja do danas orkestar je održao na stotine nastupa i koncerata. Nemoguće je nabrojiti sve koncerte i koncertne turneje, ali je neophodno navesti bar neke značajnije. Orkestar je gostovao u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bečeju, Beogradu, Zagrebu, Celju, Opatiji, Vinkovcima, Osijeku, Rijeci i drugim mjestima na prostoru bivše Jugoslavije. Osim toga orkestar je gostovao u Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj i Izraelu.

U najvećem porojektu “100 TAMBURAŠA” koji je održan 1996. godine orkestar je bio okosnica ansambla i dao je 53 člana u ovaj jedinstven izvođački ansambl. Suvremeni kompozitori Dubravko Isakov, Zoran Mulić, Miroslav Štatkić, Matija Molcer, Rudolf Bruči i drugi rado ustupaju svoja djela orkestru. Kroz izvođenje ovih kompozicija orkestar je zakoračio u svijet suvremene glazbe i na taj način otvorio novu stranicu u povijesti tamburaške glazbe. Subotički tamburaški orkestar ima sveukupno oko 100 članova i igra važnu ulogu u organiziranju slobodnog vremena mladih. U radu orkestra angažirana je iskusna i sposobna ekipa za rad sa svakom grupom. Na čelu orkestra je iskusan organizator, animator i pedagog Stipan Jaramazović. Punih 25 godina, sve do 2010., dirigent je kompozitor Zoran Mulić profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Sada orkestrom dirigira mlada stručnjakinja Marijana Marki.