45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

~ REZULTATI ~

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe se po 45. put održao u izvorištima tamburaštva: Osijeku, Našicama i Đakovu od 24.-26.6.2022. održava  u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Nakon dvogodišnjih posebnih koronavirusom uvjetovanih realizacija Festivala, ovogodišnji Festival se predstavio u predpandemijskoj formi i vratio na pute ucrtane još davne 1961. godine. U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavilo se 15 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambla s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika na tamburama koji su marljivo pripremali svoj program. Svi oni pokazali su zavidno tamburaško umijeće izvodeći 50 skladbi pisanih za tambure od kojih čak 7 praizvedbi hrvatskih skladatelja.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imali su priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalnim solistima – Program Festivala.

Stručno povjerenstvo u sastavu Siniša Leopold, Vladimir Vladimirov te Franjo Batorek nije imalo lak zadatak na kraju festivala dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.

Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijeljeni su bračevi iz majstorske Glazbalarske radnje Žmegač, Varaždin.

Kroz cijeli program vodila nas je uvažena prvakinja drame Vlasta Ramljak, dugogodišnja prijateljica Festivala.

Posebne zahvale organizacijskom odboru i svim suorganizatorima kao i gradovima domaćinima koji su otvorili svoja vrata ovogodišnjem Festivalu, te svima koji su svojim djelovanjem pomogli u realizaciji 45. MFUTG-a.

Neka su nam ponovno zazvučale tambure kao nekada u pravom festivalskom zanosu!