46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

~ REZULTATI ~

U izvorištima tamburaštva, Osijeku i Našicama se od 31.3. do 2.4.2023. održavo 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavilo se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambla s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika na tamburama. Svi oni pokazali su svoje tamburaško umijeće kroz izvođenje 60 skladbi pisanih za tambure od kojih čak 8 praizvedbi.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imali su priliku uživati i u izvedbama brojnih kvalitetnih instrumentalnih i vokalnih solista – Program Festivala.

Festival je bio posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

Stručno povjerenstvo u sastavu Siniša Leopold, Vladimir Vladimirov te Franjo Batorek vrednovalo je nastupe svakog ansambla te na kraju festivala dodijelilo plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.

Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijeljene su bisernice iz majstorske Glazbalarske radnje Žmegač, Varaždin.

Voditeljica programa bila je Vlasta Ramljak, prvakinja drame HNK Zagreb te dugogodišnja prijateljica Festivala.

Hrvatski tamburaški savez posebno se zahvaljuje utemeljiteljima, suorganizatorima kao i gradovima domaćinima koji su otvorili svoja vrata ovogodišnjem Festivalu.

Svečano je otvorenje Festivala održalo se u prostoru Arheološkog muzeja Osijek u petak 31.ožujka 2023. godine s početkom u 20 sati. Druga se večer Festivala održala se u subotu, 1. travnja u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer u za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati.

Ulaz na sve koncerte bilo je slobodan.