Objavljeno VI. notno izdanje u ediciji Tambura pannonica de Mursa

Zbog nedostatka tiskanih partitura i dionica namijenjenih koncertantnim tamburaškim orkestrima i ansamblima, tj. zbog nasušne potrebe za takvom notnom literaturom, Hrvatski tamburaški savez u Osijeku pokrenuo je vlastita notna izdanja u ediciji Tambura pannonica de Mursa.

Ovo šesto izdanje pod nazivom Festivalske skladbe za tamburaški orkestar VI, Osijek 2023. odabir je praizvedbi s Međunarodnih festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku održanih 2022. i 2023. godine. Praizvedbe tiskane u ovom izdanju nastale su ili na poticaj Hrvatskog tamburaškog saveza ili na poticaj konkretnog orkestra što je uz svaku skladbu i navedeno.

Zbog raznovrsnosti tamburaških sustava priloženim su dionicama dodane i njihove verzije u transponiranom obliku (in G), kako bi tehnički bile prilagođene i izvedive na svim sustavima tambura.

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku je uvjeren da će posredstvom edicije Tambura pannonica de Mursa novotiskane skladbe puno lakše i brže doći u stvaralačke tamburaške ruke i biti dijelom stalnog orkestralnoga repertoara, ne samo u Hrvatskoj već i puno, puno šire! Ako ne želimo da rukopisi hrvatskih i inih skladatelja ostanu zaboravljeni u arhivima (a Glazbeni arhiv “Julije Njikoš” broji na tisuće skladbi), nužno ih je tiskati i u izvedbenoj praksi promicati. Tako se jednoj vrijednoj i manje poznatoj literaturi daje prilika da postane dostupna tamburaškim umjetnicima i ponovo oživi na koncertnoj sceni. Parafrazirat ćemo pritom našu mudrost-vodilju da ono što čujemo i vidimo, vremenom ipak zaboravimo, te da jedino ono što je zapisano ostaje trajno i za svagda! Time je nužnost ovoga projekta osigurana za duga, duga vremena i sve naraštaje koji dolaze. Vjerujemo da će ovim izdanjem većina zanemarenih i zaboravljenih skladbi prijeći iz rukopisa u digitalni oblik i iznova potaknuti cvat, živost i omiljenost izvedbi hrvatske tamburaške glazbe visokih umjetničkih dosega. Zamisao ovoga korisnog izdanja snažno promiče baš umjetničku tamburašku glazbu, bogatu visokovrijednim skladateljskim ostvarenjima, popularizira tamburu kao orkestralni instrument, a tamburaške ansamble kao osobitu disciplinu orkestralnog i koncertantnog sviranja.

Čuvajući vrlo vrijedni dio naše glazbene baštine, ovome je izdanju osiguran i novi povijesni značaj
u trajnom oplemenjivanju naše, u svijetu toliko jedinstvene, tamburaške budućnosti.

POVEZNICA NA TISKOVINU