Održan 38. MEĐUNARODNI FESTIVAL HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE U OSIJEKU

 

38mfhtg

 

U Osijeku se od 8.-10.05.2015. održao 38. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe. U tri takmičarske večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe predstavilo se 15 orkestara u dječjoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

U petak, 8.05. u dvorani Doma Željezničar (Ulica Stjepana Radić 15), s početkom u 20 sati nastupali su: TO STD Pajo Kolarić – Osijek, Dječji požeški tamburaški orkestar, TO Krste Odaka – Drniš te TO GŠ Franje Kuhača – Osijek.

U subotu, 9.05. u istom prostoru, u 19 sati nastupali su: Dječji tamburaški orkestar KUU „Zvon“ – Mala Subotica, TO glazbene škole Alberta Štrige – Križevci, Dječji tamburaški orkestar „Sv. Juraj“ – Draganić, TO Festival Bunjevačkih pisama – Subotica, TO KUD-a Gaj – Zagreb, TO glazbene škole Požega.

U nedjelju, 10.05. na završnoj večeri Festivala, koja se održava u istom prostoru Doma Željezničar, s početkom u 18 sati, nastupali su: TO KUD-a Branimir – Nin, TO KUD-a Tamburica – Staro Petrovo Selo, TO OGŠ ‘Kontesa Dora’ i Tamburaško društvo ‘Dora Pejačević’ iz Našica, te TO TD Ferdo Livadić, Samobor. U revijalnom dijelu skladbama sa Zvuka panonije predstavio se Stariji tamburaški orkestar STD Pajo Kolarić – Osijek.

Uz ove orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imali su priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalnim solistima.

Na ovogodišnjem festivalu praizvedbu su doživjele sljedeće skladbe: Sanda Majurec: Stari vergl, Bianca Ban: Zavjetrina, Sandra Drakulić: Domino Song u okviru projekta “Skladateljice i tambura” kojim se željelo potaknuti skladateljice da pišu djela za tamburaške orkestre koncertantnog tipa.

Stručno povjerenstvo u sastavu Sanja Drakulić, Siniša Leopold, Zlatko Farszky, Franjo Batorek je na kraju festivala podijelio prigodne plakete za najbolji orkestar, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta i vokalnog solista.

Kroz program nas je vodila uvažena glumica Vlasta Ramljak, dugogodišnja prijateljica Festivala.

Pročitajte više na linku.

Rezultati 38.MFHTG-a [pdf]

Plakat

Pozivnica

Festivalski program

Izvješće 38.MFHTG-a

 

Snimke: 38.MFHTG – snimka 3.večeri
38.MFHTG – snimka 2.večeri
38.MFHTG – snimka 1.večeri