47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Tamburaški kolorit Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe vraća se u Osijek i Našice 

~ REZULTATI ~

Od 23. do 24. svibnja u Osijeku i Našicama održan je 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, manifestacija koja već više od šest desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske, a i šire. Ovogodišnje izdanje festivala bilo je posebno svečano, ne samo zbog njegovanja i promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala, a čije je glazbeno nasljeđe ostavilo neizbrisiv trag u povijesti tamburaške glazbene baštine.

Cilj MFUTG-a nije samo očuvanje tamburaške glazbene baštine, već je i poticanje novih generacija glazbenika te širenje svijesti o važnosti tamburaške glazbe koja je neizostavni dio hrvatskog identiteta. Kroz susrete skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, pedagoga i mladih glazbenika, festival postaje platforma za razmjenu znanja, iskustava i tamburaškoga umijeća te afirmiranja umjetničke tamburaške glazbe.

Dvadeset i tri orkestra iz različitih dijelova Lijepe Naše predstravila su svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe, a međunarodnu notu dali su gosti iz Slovenije i Srbije. Tako je preko 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi predstavilo svoje umijeće muziciranja tijekom četverodnevnog festivala koji se održao na nekoliko lokacija:

23. i 24. svibnja od 20 sati u Arheološkom muzeju Osijek,

25. svibnja od 18 sati u dvorcu Pejačević (Zavičajnom muzeju Našice),

te Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 26. svibnja s početkom u 18 sati.

Ulaz je bio na sve programe Festivala slobodan za sve zainteresirane, jer je cilj, podjednako, približiti tamburašku glazbu što većem broju ljudi. Time su svi ljubitelji tamburaške glazbe mogli uživati tijekom četiri dana vrhunske glazbe, tradicije i zajedništva.

HTSO zahvaljuje svima koji su svojim djelovanjem pomogli u realizaciji 47. MFUTG-a, a posebne čestitke prenosi svim glazbenicama i glazbenicima na postignutim uspjesima.