Uspješno održan 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizirao je 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe 2. i 3. listopada 2021. godine u prostoru Doma Željezničar u Osijeku.

Ovogodišnje izdanje festivala zbog pandemije uzrokovane koronavirusom ponovno se održalo u revijalnom izdanju, a festival nije bio otvoren za publiku. Festival je okupio 160 glazbenica i glazbenika na tamburi iz raznih krajeva Lijepe naše. U programu su sudjelovali sljedeći tamburaški orkestri: Tamburaški orkestar OGŠ Kontesa Dora i Tamburaško društvo „Dora Pejačević“ iz Našica, Tamburaški orkestar KUD-a „Branimir“ iz Nina, Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ iz Zagreba, Tamburaški orkestar Općine Semeljci, Tamburaški orkestar Tamburaške škole Batorek iz Osijeka i Tamburaški orkestar KUD-a Tamburica iz Starog Petrovog Sela. Publika će u njihovim izvedbama moći uživati putem snimaka na YouTube kanalu Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku.

Poštujući sve epidemiološke mjere zaštite, tijekom dva dana za prijavljene ansamble pripremljeno je profesionalno audiovizualno snimanje u prostoru Doma Željezničar u Osijeku. Snimanje je organizirano prema točno određenom rasporedu za svaki orkestar, bez publike i drugih sudionika.

Cilj koji ovaj festival u svojoj izvedbi nastoji ostvariti su poticanje i njegovanje tamburaške glazbe okupljanjem skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, pedagoga i mladih glazbenika tamburaša na jednome mjestu za razmjenu znanja i umijeća. Također, želi se potaknuti ljubitelje tamburaške glazbe, ali i cijelu javnost da osvijeste važnost o očuvanju tradicijske glazbe prepoznatljive za istočni dio Hrvatske.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je u tome što se obilježila 60. obljetnica od održavanja prvog festivala i 200. godina od rođenja Paje Kolarića, začetnika hrvatske tamburaške glazbe. Prvi festival održan je u Osijeku 23. i 24. travnja 1961. godine.

Sve informacije o 44. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe možete pronaći na Facebook i Instagram stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, a snimke možete poslušati na Youtube kanalu HTSO-a.