46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

– POZIVNICA –

U izvorištima tamburaštva, Osijeku i Našicama se od 31.3. do 2.4.2023. održava 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 18 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambla s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika na tamburama. Svi oni pokazat će svoje tamburaško umijeće kroz izvođenje 60 skladbi pisanih za tambure od kojih čak 8 praizvedbi.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imat će priliku uživati i u izvedbama brojnih kvalitetnih instrumentalnih i vokalnih solista – Program Festivala.

Ove godine, Festival je posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

Stručno povjerenstvo u sastavu Siniša Leopold, Vladimir Vladimirov te Franjo Batorek vrednovat će nastupe svakog ansambla te na kraju festivala dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.

Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijelit će se bisernice iz majstorske Glazbalarske radnje Žmegač, Varaždin.

Voditeljica programa je Vlasta Ramljak, prvakinja drame HNK Zagreb te dugogodišnja prijateljica Festivala.

Hrvatski tamburaški savez posebno se zahvaljuje utemeljiteljima, suorganizatorima kao i gradovima domaćinima koji su otvorili svoja vrata ovogodišnjem Festivalu.

Svečano je otvorenje Festivala u prostoru Arheološkog muzeja Osijek u petak 31.ožujka 2023. godine s početkom u 20 sati. Druga se večer Festivala održava u subotu, 1. travnja u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer predviđena je za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Neka ponovno zazvuče tambure kao nekada u pravom festivalskom zanosu!